Mātauranga Māori and the high-tech interface - Ruckstuhl, Katharina; Martin, William (New Zealand Science Review, 2019)
E tino whai nei a Science for Technological Innovation (SfTI): Kia Kotahi Mai - te Ao Pütaiao me te Ao Hangarau - kia whakanuia ngā pūkenga i Aotearoa ki te whakamahi i te pūtaiao, i te pūhanga, i te hangarau hoki hei whakatipu ake i te ōhanga. Ahakoa te tokoiti o te hunga Māori e tautōhito pū ana ki tēnā, ki tēna o ngā momo hangarau, kua waihangatia mai e SfTI tētahi mahere whakamahinga – ko Te Tihi o te Maunga – e whakanui nei i te rite ā-hiranga o te āheinga whakawhanaunga me te āheinga tangata e pā ana ki te pūtaiao hou, hei arumoni, hei whakamahinga hoki mā te iwi Māori, me te iwi Māori anō hoki. Mā roto mai i tēnei tuhinga, ka tirohia whānuihia te whakawhana-ketanga o te mahere me ngā whakaaroaro o muri, ka tahi; ngā whakamahinga o te mahere kia ākina te huringa o te whakaaro e taea ai te mahi tahi ki te hunga Māori kia āta panoni rā pea, kia kanorau rā pea te pūtaiao me te hangarau, ka rua; ka mutu, ko te anga whakamua a SfTI. Science for Technological Innovation (SfTI): Kia Kotahi Mai - te Ao Pūtaiao me te Ao Hangarau - has a mission to enhance New Zealand’s capacity to use science, engineering and technology for economic growth. Despite the small numbers of Māori with domain-specific technical expertise, SfTI has developed a mod-el - Te Tihi o te Maunga (Mountain Summit) - that emphasises the equal importance of relational and human capacities to commercialise and use novel science for and with Māori. This paper provides an overview of the model’s development and the theory behind it; how the model is being used to assist the mental shift required to work with Māori in a way that may transform and diversify science and technology; and, finally some future directions for SfTI.